Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το geothermal academy της εταιρείας Hakagerodur στην Ελβετία. Η συμμετοχή ήταν από την Ιταλία, Σουηδία, Ολλανδία, Γερμανία, Ελβετία, Αγγλία, Ισπανία, Ελλάδα και Πορτογαλλία.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, παρουσιάστηκαν έργα εξωστρέφειας από όλες τις χώρες και η παρουσία της Ελλάδος ήταν ουσιαστική. Συζητήθηκαν προβληματισμοί που διέπουν τα γεωθερμικά συστήματα πολλαπλών οπών (>300), ενώ πραγματοποιήθηκε και αυτοψία σε μία γεωθερμική εγκαταστάση ενός νοσοκομείου, το οποίο είναι υπό ανέγερση αυτή τη χρονική περίοδο.

Κατά τη διάρκεια της επίσκευψης αυτής, παρουσιάστηκαν τεχνικές για την εγκατάσταση των κατακόρυφων γεωθερμικών συστημάτων, συνολικού βάθους 320 μέτρων. Πραγματικά είναι εντυπωσιακό ότι ο χρόνο διάρκειας τοποθέτησης ενός κατακόρυφου γεωσυλλέκτη 320 μέτρων δεν ξεπερνά τα 6 λέπτά!

Στην Ελβετία, όπως και σε πολλά άλλα Ευρωπαϊκά κράτη, η χρήση αποστατών στους κατακόρυφους γεωσυλλέκτες έχει πλέον καταργηθεί. Είναι η προσωπική μου άποψη ότι αυτή είναι μία καλή πρακτική η οποία θα εφαρμοστεί και στην Ελληνική επικράτεια σε λίγο καιρό.

Ενδεικτικά έργα:

Κολυμβητήρια

ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ / Νέα Πολιτεία, Λάρισας & Χαλάνδρι, Αττικής

Logistics

ΑΠΟΘΗΚΕΣ - ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ / Βιομηχανική ζώνη Ασπρόπυργου, Αττικής

Ατρίνα

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ / Παράδεισος Αμαρουσίου, Αττικής